Wat is een stelmaat?

Wat is een stelmaat?
Juli 11, 2023   |   Door: Inge Berg

De stelmaat (ook wel stelbereik) van een douchecabine, douchedeur of douchewand, geeft aan wat de werkelijke afmeting is. Een stelmaat van een douchewand bestaat uit twee getallen, de minimale en de maximale maat. Een douchecabine van 90x90 kan bijvoorbeeld een stelmaat hebben van 87-89 of 89-91. U kunt deze douchecabine verstellen van 87 cm tot en met 89 cm.

Stelmaat bepalen bij een douchebak

Een douchecabine die op een douchebak staat, moet altijd kleiner zijn dan de douchebak. Door dit te doen, zal de douchecabine stevig staan en zal er geen water lekken. Bij het aanschaffen van een douchecabine, is het dus belangrijk om te kijken naar de afmeting van uw douchebak en de stelmaat van uw douchecabine. De stelmaat van de douchecabine moet dan kleiner zijn dan de afmeting van de douchebak. Voorbeeld: bij een douchebak van 90x90 cm, moet u een douchecabine aanschaffen met een kleinere stelmaat dan 90 cm, een douchecabine met een stelmaat van 87-89 cm zou een goede keuze zijn.

Stelmaat bepalen bij een nis

Bij een nis geldt is het weer anders dan bij een douchebak. De stelmaat van uw douchedeur of -wand moet binnen de maat van de nis vallen. Heeft u een nis van 90 cm, dan moet u een douchedeur of -wand hebben met een stelmaat van bijvoorbeeld 89-91 cm. Als de stelmaat kleiner is dan de breedte van de nis, dan komt u centimeters te kort en zal het niet passen. Hierbij is het belangrijk dat u de breedte van de nis pas meet na het plaatsen. Dan voorkomt u dat de breedte anders is dan u in gedachte heeft, waarmee u kunt voorkomen dat de douchedeur- of wand niet past.

Stelmaat voor een douchevloer of tegelvloer

Om ervoor te zorgen dat de tegels dezelfde lijn hebben als de douchecabine, is het belangrijk dat de stelmaat van de douchecabine gelijk is aan die van de tegels. Bij een douchevloer of tegels van bijvoorbeeld 90x90 cm is het belangrijk om te kiezen voor een douchecabine van 90x90, met dus een stelmaat die ook verstelbaar is op 90 cm, zoals een stelmaat van 89-91 cm. Zo ziet de combinatie van de douchevloer of tegels met de douchecabine er strak uit, wat zorgt voor een mooie uitstraling. Hier is het ook belangrijk om de afmetingen van de douchevloer of tegels pas te meten na het leggen, om ervoor te zorgen dat de afmetingen daadwerkelijk overeenkomen.

Reageer op dit artikel