Welke type radiatorkraan heb ik nodig voor mijn radiator?

Welke type radiatorkraan heb ik nodig voor mijn radiator?
September 02, 2022   |   Door: Inge Berg

Na het aanschaffen van een radiator heeft u ook een radiatorkraan nodig om er gebruik van te maken. Een radiatorkraan bestaat uit verschillende modellen en niet elke radiatorkraan past bij een radiator.

In deze blog bespreken we welke radiatoren beschikbaar zijn op badkamerplanet.nl en vervolgens leggen we uit welke radiatorkraan u nodig heeft om de set compleet te maken.

Wat is een radiatorkraan?

Een radiatorkraan regelt de aanvoer van het opgewarmde water van de centrale verwarming naar de radiator. Deze regelt automatisch de doorstroming van een radiator met behulp van een thermostaat.

Verschillende soorten designradiatoren

Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten radiatoren. U kunt kiezen tussen een horizontale radiator of een verticale radiator. Het type radiator heeft ook invloed op de keuze van de radiatorkraan.

Horizontale radiatoren

Een horizontale radiator is een radiator die u horizontaal moet plaatsen. Afhankelijk van de afvoerbuizen zijn er twee verschillende aansluitingen die u nodig heeft. Dit is voor elk situatie natuurlijk anders. Als de aanvoer en afvoerbuis uit de muur komen dan heeft u alleen een set haakse aansluiting nodig. Is dit niet het geval, en komt het uit de vloer dan heeft u een set rechte aansluiting nodig.

Verticale radiatoren

Een verticale radiator is een radiator die u verticaal moet plaatsen. Ook hierbij geldt dat de radiatorkraan afhangt van de aan en afvoerbuizen. Als de buizen uit de muur komen, dan heeft u een haakse aansluiting nodig, komen ze uit de muur dan heeft u een rechte aansluiting nodig.

Welke radiatorkraan heb ik nodig?

Dat hangt af van de aansluitpunten van uw radiator. Als ze in het midden onderaan zitten en de linker buis de aanvoerbuis is, dan heeft u een linkshandige radiatorkraan nodig. Als het vice versa is dan neemt u een rechtshandige radiatorkraan. Zo voorkomt u dat het voetventiel tegen de thermostatische kraan komt. De meeste thermostatische radiatorkranen zijn universeel te plaatsen. U dient alleen na te gaan of de aan en afvoerbuizen uit de muur of vloer komen.

Radiatorkraan installeren

Allereerst moet u nagaan welke leiding de aanvoer verzorgd en welke leiding de afvoer verzorgd. Als u deze stap niet goed uitvoert, zal de radiator niet verwarmen of slechts gedeeltelijk. Als u dit weet, dan weet u welke radiatorkraan u nodig heeft.

Na het aanschaffen van de juiste radiatorkraan is de installatie vrij simpel. Haal de oude radiatorkranen eraf en ontlucht de radiator. Dit doet u door de cv installatie uit te zetten en de ontluchtingskraan open te draaien. Nadat u de radiator heeft ontlucht, kunt u het weer bijvullen met water. Als dit is gebeurd, kunt u de radiatorkranen aansluiten en monteren. Als laatste stap kunt u de voetventielen nog goed aandraaien.

Reageer op dit artikel