Hoe kies ik de juiste wastafel?

Hoe kies ik de juiste wastafel?
Maart 01, 2022   |   Door: Inge Berg

Met het samenstellen van een badkamer moet u uiteindelijk ook een wastafel kiezen. Een wastafel kiezen is geen simpele klus, omdat u met veel dingen rekening moet houden. Het is namelijk zo dat een wastafelkeuze afhangt van uw gezinssamenstelling, persoonlijke smaak, badkamerstijl en natuurlijk ook uw budget. In deze blog gaan we alle punten langs zodat u zeker weet dat u de juiste wastafel keuze maakt.

Vrij hangend of in combinatie met een onderkast

Bij het aanschaffen van een wastafel kunt u kiezen tussen twee verschillende opstellingen. Sommige modellen kunt u vrij aan de muur ophangen maar de meeste wastafels moet u combineren met een onderkast.

Een vrij hangende wastafel is een wastafel die u hangend aan de wand monteert. Het geeft een zwevende illusie waardoor de badkamer er ruimer uitziet. De tweede opstelling is een wastafel met een onderkast. De wastafel wordt in deze opstelling op een onderkast gemonteerd. Het grote voordeel van een wastafel + onderkast is de extra opbergruimte die de onderkast heeft.

Badkamerstijl

Wanneer u kiest voor een bepaalde badkamerstijl is het verstandig om bijpassende wastafel te kopen. Wastafels zijn beschikbaar in verschillende vormen, kleuren en materialen.

Allereerst zijn er veel verschillende badkamerstijlen, kiest u voor een moderne badkamerstijl dan kunt u kijken naar strak afgewerkte, witte wastafels zoals een Solid Surface wastafel of mineraal marmeren wastafels.

Een wastafel is alleen 1 onderdeel van een grotere geheel. Een wastafel moet namelijk ook gecombineerd worden met de juiste accessoires zoals een wastafelkraan, clickwaste en design sifon. Kies daarom de juiste accessoires die qua stijl goed aansluiten op de wastafel.

Materiaal

Wanneer u een badkamerstijl heeft gekozen, dan is de volgende stap om een materiaalselectie te maken. Wastafels zijn verkrijgbaar in meerdere materialen. De meest voorkomende materialen zijn: keramiek, mineraalmarmer, natuursteen, Solid Surface en Quartz. Elk materiaal heeft zijn eigen uitstraling, maar ook voor-en nadelen. We gaan elk materiaal soort kort behandelen zodat u de juiste keuze kunt maken.

Natuurstenen wastafel

De natuursteen wastafel is een wastafel gemaakt van natuursteen. Natuursteen wordt gemaakt van hardsteen. Dit geeft de wastafel een luxe en natuurlijke uitstraling daardoor past een natuurstenen wastafel erg goed in een klassieke of industriële badkamer. De grootste voordelen van een wastafel van natuursteen is dat de wastafel uniek is in structuur en kleur. Omdat natuursteen een natuurproduct is zal er altijd onderscheid bestaan tussen wastafels. Natuursteen moet u wel goed onderhouden door het voor te behandelen met een impregneermiddel.

Mineraalmarmer wastafel

Mineraalmarmer wordt gemaakt van marmerpoeder en polyester, het is een materiaal die heel erg strak af te werken is. Een wastafel van mineraalmarmer heeft dan ook een hele strakke, bijna perfecte vormgeving.

mineraalmarmeren wastafel

Daarnaast is mineraalmarmer heel erg makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Het kan bovendien ook nog goed tegen krassen en slijtage, waardoor het de perfecte keuze is voor de duurzame consument.

Keramische wastafel

Keramiek is een natuurlijk materiaal dat erg sterk is. Dat wil zeggen dat een keramische wastafel heel goed tegen chemische middelen bestand is. Bovendien is keramiek kras vast en hittebestendig.

Door de sterkte van keramiek is dit materiaal erg populair in de sanitairwereld. Een keramische wastafel is een van de meest duurzame wastafels en heeft vrijwel geen onderhoud nodig.

Jammer genoeg is keramiek niet perfect, het is erg lastig strak te krijgen vanwege het bakproces, je zult dus zelden tot nooit een keramische wastafel vinden die tot in perfectie is afgewerkt. Dus geen strakke vormgeving of lijnenspel.

Solid Surface wastafel

Solid Surface brengt vele voordelen met zich mee! Solid Surface wordt geproduceerd uit verschillende mineralen en harsen, wat een hele robuuste en sterke eindproduct met zich meebrengt.

Solid Surface is zowat onverwoestbaar, het kan tegen chemische middelen, is vochtbestendig, vlek werend en door het harde materiaal kan het goed tegen een stootje. Mocht er een kras of verkleuring voorkomen dan is dat eenvoudig weg te schuren met de meegeleverde schuurspons. Het enige nadeel van een Solid Surface wastafel is het prijskaartje wat eraan vasthangt. Een Solid Surface wastafel is vrij prijzig en voor mensen met een minder groot budget niet de eerste keuze.

Quartz

Quartz is een natuurlijk materiaal en bestaat uit kwarts, net als graniet. Daardoor is het ook hard en heeft het een unieke uitstraling. Quartz is een samengesteld product van mineralen, hars en pigmenten. Het grootste voordeel van Quartz is dat het non-poreus is en onderhoudsarm is.

Quartz wastafel met gouden opbouw kraan

Bacteriën hechten zich niet aan het materiaal en bovendien is het krasbestendig en vlekbestendig. Een Quartz wastafel hoeft niet geïmpregneerd te worden en is hierdoor erg eenvoudig te onderhouden.

Enkele wastafel of dubbele wastafel

Ten slotte moet u een keuze maken tussen een enkele wastafel of dubbele wastafel. Een dubbele wastafel heeft 2 wasbakken en alleen maar verkrijgbaar voor brede wastafels zoals 120 cm of 140 cm. Een dubbele wastafel is handig als uw gezin bestaat uit meerdere kinderen, zo kunnen meerdere mensen tegelijkertijd gebruik maken van de wastafel.

Reageer op dit artikel